UKLANJANJE AMBROZIJE SA PODRUČJA GRADA ĐAKOVA

Objavljeno: 07. 09. 2015.


PODIJELI:

ambrozija

Sezona je ambrozije, a suho i vruće vrijeme upravo pogoduje širenju peludi ambrozije.

Ovaj korov, u narodu poznat kao partizanka, neprijatelj je broj jedan alergičarima u kasno ljeto i jesen!

U Slavoniji pa tako i na đakovačkom području vrhunac je koncentracije peludi ambrozije. Na području grada Đakova ni ove se sezone ne obavljaju mjerenja koncentracije peludi ambrozije u zraku, a razlog je nova lokacija za postavljanje uređaja za mjerenje koja još uvijek nije pronađena.

Ambrozija je jednogodišnja biljka, korov, koja naraste 1 do 1,5 m i vrlo se brzo razmnožava. Cvjeta u kasno ljeto i jesen proizvodeći pelud, a tijekom samo 5 sati može proizvesti do 8 milijuna peludnih zrnaca. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na pelud tog korova alergično je više od 50% građana.

Od polovice kolovoza do kraja rujna osobe alergične na ambroziju proživljavaju vrlo teško razdoblje u godini. Muku muče s nizom simptoma: šmrcaju, kišu, svrbi ih nos, otiču im kapci, otežano dišu… Ova neugodna alergija može se pojaviti u svakoj životnoj dobi. Ambrozija obično raste u ruralnim područjima, ali je sve više ima i u urbanim sredinama. Nalazimo je pokraj putova, uza ceste, željezničke pruge, cvjetnjake, uz obale potoka i rijeka, u zapuštenim dvorištima, vrtovima, poljoprivrednim površinama… gdje god postoji površina s dovoljno sunca. Ukratko svuda je oko nas!

Pelud ambrozije jedan je od najjačih alergena. Najveće su koncentracije peludi u ranim jutarnjim satima i prijepodne. Alergični na pelud ambrozije pozivaju se na redovito uzimanje svojih lijekova, zatvaranje prostorija u kojima borave, posebice rano ujutro kada je koncentracija peludi najveća te provjetravanje prostorija u večernjim satima. Potrebno je svaki dan promijeniti odjeću i oprati je, kao i kosu na koju se hvata pelud. Iznimno je važno pratiti peludnu prognozu i informirati se o koncentraciji peludi, kako bi se izbjeglo pogoršanje simptoma.

Prema posljednjim mjerenjima koncentracija peludi ambrozije u drugim slavonskim gradovima iznosi preko 150 zrnaca po prostornom metru čime je višestruko premašen broj od 30 zrnaca koliko iznosi granica tolerancije na pelud tog korova. Kao i prethodnih godina, negdje od 33. do 36. tjedna u godini, odnosno od sredine kolovoza, pa sve do sredine rujna, najveća je koncentracija peludi ambrozije u zraku. Visoke temperature i suho vrijeme izuzetno pogoduju širenju peludi ambrozije zbog čega mnogi alergičari imaju problema, a jedino oni pravi ljetni pljuskovi mogu trenutno sniziti koncentraciju peludi u zraku. S obzirom na trenutne vremenske uvjete očekuje se konstantni porast.

Nakon učestalih upita građana i traženjem rješavanja ovog gorućeg problema u našem gradu, zahtjevom prema Gradu Đakovu zatražen je obilazak terena od strane komunalnih redara Grada Đakova i uklanjanje ambrozije sa površina pokrivenih tim korovom. Kako su i sama sredstva za uklanjanje osigurana gradskim Proračunom molimo gradske vlasti da ovaj problem hitno riješe te urgiramo da što prije uvedu mjerač peludi koji je bio postavljen u Đakovu do prije neku godinu. Molimo i građane Đakova da prijave sve lokacije gdje se ova biljka nalazi na broj 840 446 komunalnim redarima Grada Đakova.

Glavni način uništavanja ambrozije jest čupanje biljke iz zemlje, čime se smanjuje broj aktivnih biljaka. Međutim, redovno košenje trave svaka tri tjedna također je učinkovit način smanjenja broja peludnih zrnaca u zraku. Prema učestalosti izazivanja alergija u kontinentalnom pojasu, pelud ambrozije u zadnjih par godina postala je drugi alergen nakon grinje, izjednačivši se sa peludi breze. Suzbijanje ambrozije treba provoditi u proljeće od trenutka nicanja. Potrebno ju je čupati još kao mladu biljku, prije početka perioda cvatnje, krajem svibnja i početkom lipnja, kada je biljka visine oko 20 cm. U kasnijem periodu, oko polovice srpnja, biljke se mogu pokositi i to prije cvatnje na visinu do 5 cm od tla. Uoči li se ambrozija u cvatu, najbolje ju je odrezati i spaliti, kako se eventualno već zrelo sjeme ne bi širilo dalje te tako prenijelo ambroziju na nove površine. Brzina njenog širenja ponekad dostiže i po 20 km na godinu.

Srdačan pozdrav!

Danko Kočiš

član Vijeća mjesnog odbora “Braća Ribar”, Đakovo

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

 

.