Upućen amandman na ukidanje tiskanog izdanja “Đakovačkog lista”

Objavljeno: 20. 12. 2021.


PODIJELI:

Mladi za Đakovo podnijeli su amandman na proračun Grada Đakova za 2022. godinu.

Podnijeli smo prijedlog da se obustavi tiskanje lokalnog mjesečnika ‘Đakovački list’ te da se u potpunosti digitalizira. Potkrijepili smo naše razloge podacima iz Hrvatske gospodarske komore koji govore da se broj tiskanih novina smanjuje za 10% godišnje te da su novinski web portali sve popularniji – navodi se iz stranke Mladi za Đakovo.

 

237 000 KUNA GODIŠNJE CIJENA JE TISKANJA ĐAKOVAČKOG LISTA

Predložili smo da se 237.000 kuna, koji se godišnje troše na tiskanje mjesečnika, preusmjere na realizaciju projekata iz Strategije zelene infrastrukture Grada Đakova.

Prihvaćanjem ovog amandmana, gradska uprava bi pokazala da Strategija zelene infrastrukture nije samo ‘mrtvo slovo na papiru’ već iskren i realan plan razvoja Grada Đakova.

Čitate li Đakovački list? Podržavate li prijedlog Mladih za Đakovo? – pitanja su Mladih za Đakovo.

U obrazloženju prijedloga Mladi za Đakovo naveli su:

U današnje vrijeme informacije putuju nevjerojatnom brzinom pa tako u roku od nekoliko minuta možemo saznati ključne informacije o npr. potresu u Japanu. Brzina prijenosa informacija, razvoj Interneta, ali i multimedijske značajke web portala pridonose tome da se smanjuje interes za tiskane medije. Hrvatska prati navedeni trend te se prema podacima Hrvatske gospodarske komore tiraža tiskanih novina smanjuje za 10% godišnje.

Đakovština jest većinski ruralno područje i nemaju svi pristup Internetu, no brzina prijenosa informacija nije zanemariva. Informacije o događajima, aktualnostima i drugim aktivnostima u Gradu brzo se prošire zbog marljivog rada lokalnih medija, prvenstveno radijskih postaja: Radio Đakovo, Novi Radio, Tranzistor, ali i web portala poput Đakovo LIVE i Moje Đakovo.

NOVAC KOJI SE DOBIJE OBUSTAVOM TISKANJA ISKORISTITI ZA STRATEŠKI PROJEKT GRADA ĐAKOVA – PARK ZA PSE

Ne treba se podcijeniti ni važnost društvenih medija kao što je Facebook, gdje naši sugrađani svakodnevno razmjenjuju informacije u neformalnim grupama i stranicama.

Informacije koje dođu putem mjesečnika ‘Đakovački list’ nerijetko budu već unaprijed usvojene putem nekih drugih medija koji su gore navedeni te je postojanje lokalnog mjesečnika suvišno, budući da samo ponavlja već usvojene informacije. Zbog svih navedenih razloga i neažurnosti tiskanih novina predlažem da se tiskani oblik mjesečnika ‘Đakovački list’ obustavi te da se buduća izdanja mjesečnika realiziraju isključivo u digitalnom obliku.

Predlažem da se novac koji bi se oslobodio obustavom tiska ‘Đakovačkog lista’ iskoristiti za ostvarenje strateškog projekta Grada Đakova – Park za pse, koji je usvojen na sjednici Gradskog vijeća 13. rujna 2021. godine u sklopu Studije i strategije razvoja zelene infrastrukture Grada Đakova. Iznos novca koji je na raspolaganju dostatan je za uređenje najmanje dva parka za pse na području Grada, a gradska uprava bi realizacijom ovog projekta pokazala spremnost na realizaciju zelenih projekata te bi takvim postupanjem pokazala da Strategija zelene infrastrukture nije samo ‘mrtvo slovo na papiru’ već iskren i realan plan razvoja Grada Đakova – stoji na kraju obrazloženja.