VELIKI ČETVRTAK 2015. GODINE U ŠIROKOM POLJU

Objavljeno: 02. 04. 2015.


PODIJELI:

velikičetvrtak2015 (2)

Misa večere Gospodnje na blagdan Velikog četvrtka ove godine ostat će zabilježena kao prva takva u povijesti sela Širokog Polja.

velikičetvrtak2015 (1)Mi smo filijalna crkva svetog Izidora i ova sv. Misa se inače održava samo u župnim crkvama. Naš duhovnik prof. dr. Ivica Raguž nam je doista upriličio za vrijeme sv. Mise jedno veliko duhovno iskustvo perući noge dvanaestorici vjernika. Tim činom nas je sve pozvao na kršćansku solidarnost, da i mi činimo ono što je Isus činio apostolima i rekao: ,,ono što ja vama sada činim, činite i vi jedni drugima''. Sagnuvši se i opravši noge svojim Širokopoljcima pokazao je znak poniznosti i solidarnosti prema svima vjernicima u Širokom Polju i ovim činom uza sve dosadašnje liturgijske napore omogućio i vazmeno trodnevlje obaviti u filijali.
Nakon svete Mise izloženo je presveto, i klanjanje traje cijelu noć sa rasporedom vjernika koji mole u određeno vrijeme. ,, Bdijete i molite da ne padnete u napast; duh je istina voljan, ali tijelo je slabo'' kaže Isus svojim učenicima.

Kad svećenik za vrijeme Mise zapjeva hvalospjev ,,Slava'' svečano zazvone sva zvona, a nakon toga se nevelikičetvrtak2015 (3) oglašavaju (zavežu) do mise Vazmenog bdijenja na Veliku subotu.

Na Veliki četvrtak ujutro se slavi Misa posvete ulja na kojoj se posvećuje korizma  (ulje za svetu potvrdu), te blagoslivlja ulje za bolesnička pomazanja i katekumene, svetu Misu i blagoslov ulja predvodi biskup u središtu svoje biskupije na kojoj su prisutni svi župnici iz te biskupije.

Tomislav Đambić