Veliki tjedan školskog sporta

Objavljeno: 26. 04. 2018.


PODIJELI:
Završnica Državnog prvenstva osnovnih i srednjih škola koja se i ove godine održala u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza, u proteklih je sedam dana u Poreču okupila 2.800 najuspješnijih učenika, raspoređenih u 330 ekipa.


Put do finalnih natjecanja krenuo je u rujnu 2017. godine, a sudjelovalo je nevjerojatnih 90.000 učenika, koji su prošli kroz čak 840 natjecanja. Veliki tjedan školskog sporta otvoren je natjecanjem u krosu na kojem je sudjelovalo 126 ekipa, odnosno 600 učenika. Druženje je nastavljeno uz 500 učenika s intelektualnim teškoćama koji su se kroz tri dana natjecali u četiri sporta te su pružili nevjerojatne emocije, veselje i osmjehe, a nakon čega su na red došle osnovne i srednje škole. 1.700 učenika, raspoređenih u 156 ekipa, tijekom šest dana snage je odmjeravalo u osam sportova, a ovaj će se festival sporta pamtiti po izraženom sportskom duhu, fuziji izvrsnih ekipa i novim prijateljstvima među igračima i mentorima. 

Druženje u Poreču obilježili su i mladi školski volonteri koji su dio edukativnih projekata koje provodi Savez – Volontiram+Školski sport=Odličan te Igram,pišem lajkam, a u sklopu Hrvatske olimpijske akademije održavaju se i radionice u kojima su Sara Kolak, Damir Martin i Zoran Primorac prenijeli svoja bogata iskustva na mlade sportaše. Iako su natjecanja važan dio programa, Savez se može pohvaliti s brojnim drugim kvalitetnim programima kojima je jedini cilj privući što više naših školaraca na igrališta i u prirodu u svrhu razvijanja zdravih životnih stilova od najranijih nogu

Najvažniji dio aktivnosti koje provodimo kroz sve naše programe da stvaranje kulture bavljenja sportom.  Nije važno samo natjecanje, to je samo jedan od programa koje mi provodimo i koji traju cijelu školsku godinu. Tu su Vježbaonica i Univerzalna sportska škola te brojni drugi programi koje djeca prihvaćaju i vole, a koji su tu kako bi djeca stekla navike zdravog načina življenja. Iako su podaci o aktivnosti naših učenika još uvijek jako loši, situacija se popravlja jer ako im nudite dobre programe, koje provode naši stručni kineziolozi, oni to sa zadovoljstvom prihvaćaju. Na samom kraju, moram zahvaliti Plavoj Laguni koja se ponovno pokazala kao sjajan domaćin i odličan partner u provedbi školskih sportskih aktivnosti te posebno Središnjem državnom uredu za sport i osobno državnoj tajnici Janici Kostelić na podršci koju nam pruža u ostvarivanju svih naših ciljeva i programa“,  – izjavio je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog saveza.

ZUTA Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost

Projekt Hrvatskog školskog sportskog saveza i Središnjeg državnog ureda za sport predstavljen je prošlog tjedna u Zadru, a u narednim mjesecima ZUTA će posjetiti i ostale hrvatske županije. Uključivanje učenika u organizirane sportske aktivnosti jedan je on najvažnijih koraka, a veliku ulogu u ostvarivanju višegodišnjeg plana i razvoja sustava školskog sporta ima Središnji državni ured za sport na čelu s državnom tajnicom Janicom Kostelić, koja je na prvoj radionici naglasila važnost uključivanja djece u sportske školske aktivnosti. “Iako dolazim iz vrhunskog športa mislim da se prečesto šport i sama važnost kretanja zanemaruje gledajući samo na vrhunske rezultate i uspjehe. Pozitivno je da djeca vide i imaju idole u profesionalnim športašima i da žele biti kao oni, no mislim da je prirodno za djecu da se kreću i da ih na to trebamo usmjeravati i pokazati im na koji način da se igraju. Sigurno da će netko od njih jednog dana biti profesionalni športaš ali važnije je da sva djeca od najranijih dana steknu zdrave životne navike i tu veliku i važnu ulogu ima Hrvatski školski sportski savez“ – izjavila je Janica Kostelić te je dodala: “Vjerujem da svi nakon radnog dana ili školskog sata možemo pronaći malo vremena za neku tjelesnu aktivnost. Djeca prije svega trebaju biti djeca i treba im dopustiti da se prirodno razvijaju i da se što duže igraju.“

Ključni partner u širenju ovih važnih poruka te podizanju svijesti o važnosti vježbanja je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Kako ističe Krunuslav Capak, ravnatelj Zavoda, u posljednjih nekoliko godina uložili su velike napore te osmislili i pokrenuli vlastite programe, a sve u svrhu promocije tjelesne aktivnosti. Hrvatski školarci su pretili, njih čak 30% u dobi od 7 do 11 godina bori se s tim problemom, a bolju situaciju nisu pokazala ni istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika koje je provedeno u više od 40 zemalja i regija Europe i svijeta. Samo 25% djece u dobi od 15 godina umjereno vježba što je nezadovoljavajući podatak. Problem je i dugo sjedenje djece pred televizorom, kompjuterima te najnovijom pošasti, mobilnim telefonima i igricama, koja djecu odvlače s igrališta i iz prirode. U tome svi imaju ulogu, počevši od roditelja koji ne bi trebali oslobađati djecu s tjelesne nastave, sustava obrazovanja koje bi trebalo propisati više sati tjelesne aktivnosti tjedno u školama, a i lokalna samouprava koja bi trebala omogućiti prostore gdje bi se djeca mogla baviti raznim zdravim aktivnostima.

Radionica: Uloga i važnost školskog sporta na lokalnoj razini

Poticanje školske djece na bavljenje sportom u okviru obrazovnog sustava jedan je od glavnih ciljeva HŠSS-a, a današnja zanimljiva radionica, koja je održana u Poreču i koja je okupila predstavnike svih hrvatskih županija, pokazala da je ovaj smjer i svojevrsno geslo prepoznato u svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama te su doneseni najvažniji zaključci. Školski sport je iznimno važan kako bi se učenicima ponudile svakodnevne tjelesne aktivnosti unutar sustava školovanja, a sve s ciljem  razvijanja navika redovitog tjelesnog vježbanja i zdravog načina života. Sve aktivnosti i programi školskih sportskih saveza trebaju se usmjeravati prema zdravstveno usmjerenom tjelesnom vježbanju (ZUTA) učenika. Potrebno je animirati cjelokupnu javnost, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini, o važnosti i potrebi tjelesnog vježbanja, odnosno školskog sporta za sve učenike. Kako bi se što više učenika uključilo u aktivnosti školskog sporta, potrebno je potaknuti općine, gradove i županije na veća izdvajanja financijskih sredstava namijenjenih školskom sportu, a sve kako bi organizirane tjelesne aktivnosti bile besplatne i dostupne svim učenicima. Hrvatski školski sportski savez će u 2018. godini financirati 1.000 odjeljenja Vježbaonice i Univerzalne sportske škole u cijeloj RH (provodi se u 500-ak škola), a kako bi se navedeni programi provodili u svim školama i za sve zainteresirane učenike, potrebno je općine, gradove i županije potaknuti na sufinanciranje istih, a kako bi se svi programi učinili što dostupniji svim učenicima, potrebno je ostvariti kvalitetnu komunikaciju s ravnateljima osnovnih i srednjih škola.

Mislim da je lokalna zajednica prva koja bi trebala pružiti punu potporu školskom sportu. Naša je županija ove godine izdvojila puno više sredstava u proračunu nego proteklih kako bi školski sport zaživio. Ovdje smo imali priliku vidjeti iskustva naših kolega iz svih ostalih županija. Istaknuo bih i da sva natjecanja nisu tu samo zbog rezultata, već kao što smo imali priliku uvjeriti se i ovdje ovih dana, da se tu sklapaju divna prijateljstva koja ostaju za cijeli život. Ovdje smo da pružimo punu potporu školskim savezima, školama, ravnateljima i kineziolozima da rade na tjelesnoj aktivnosti djece“ – izjavio je Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije.