Veliki uspjeh tvrtke iz Nove Gradiške: Hrvati rade pogon za COVID cjepivo!

Objavljeno: 16. 10. 2020.


PODIJELI:

U žestokoj globalnoj utrci koja upravo traje oko cjepiva protiv koronavirusa sudjeluje i hrvatska kompanija Klimaoprema kao glavni projektant i izvođač pogona koji se već naveliko pripremaju za proizvodnju cjepiva u Švicarskoj.

Radi se o obećavajućem cjepivu mRNA 1273 koje razvija američka biotehnološka kompanija Moderna Therapeutics u suradnji sa švicarskom kompanijom Lonza, a njegovo testiranje još traje. Bude li ono odobreno i Moderna dobije dozvolu za komercijalnu proizvodnju, američko-švicarski tim želi biti spreman i hitno startati s velikom proizvodnjom već u prosincu ove godine, a samo iz švicarskog pogona u Vispu godišnje bi moglo izaći oko 300 milijuna doza cjepiva.

Proizvodit će se, naravno, i u SAD-u, na drugoj lokaciji Lonze u Porthsmouthu – piše novac.hr.

 

U pitanju je jedan od najvažnijih projekata trenutno te vrste u Europi, a sasvim sigurno je to za hrvatsku visokotehnološku kompaniju Klimaoprema. Iznos posla nam ne otkrivaju, a ugovorili su ga u svibnju, neposredno nakon što su Moderna i Lonza potpisali ugovor o desetogodišnjoj suradnji.

Predsjednik Uprave Sergio Galošić, s kojim smo telefonski razgovarali dok je bio na putu u Švicarskoj, naglašava kako su u pitanju veoma kratki rokovi u kojima izvode taj zahtjevni projekt proizvodnih pogona te da su dali sve od sebe ne bi li uspjeli da sve bude na vrijeme.

“To je iznimno velika investicija, a mi smo glavni projektanti i voditelji, koordiniramo kao podizvođače švicarske i austrijske kompanije. I neke hrvatske tvrtke smo poveli sa sobom. Odgovorni smo za cijeli proces, od faze idejnog projekta do primopredaje. Za nas je to izuzetno važna referenca u području vrhunske procesne tehnologije za proizvodnju lijekova i cjepiva”, objašnjava Galošić.

U Lonzinim pogonima bit će, naravno, osim hrvatske pameti, ugrađeni i proizvodi iz Klimaopremine tvornice u Novoj Gradišci, a sve to može ih pozicionirati u sam vrh inženjering kuća u Europi, napominje – piše između ostalog novac.hr.

(Foto: FB stranica Klimaoprema d.d.)

Opširnije na novac.hr.