Vezovi s pet tjedana skraćeni na 18 dana

Objavljeno: 14. 05. 2018.


PODIJELI:

Đakovački vezovi, jedna od perjanica narodnog stvaralaštva u Hrvatskoj, a koja ulaskom u međunarodnu asocijaciju IGF već godinama ima i međunarodni karakter, u ovogodišnjem, 52. izdanju, doživjet će promjene – kako u vizualnom, tako i programskom identitetu, ali i trajanju – piše Glas Slavonije.

Vezovi su prijašnjih godina – a bila je to odluka tadašnjeg OO-a smotre na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Zoranom Vinkovićem, koji je također uveo niz novina u dužinu i program te mjesta održavanja priredbi Vezova – trajali i više od mjesec dana. Tako su prošli, 51. Vezovi održavani od 3. lipnja do 9. srpnja, znači pet tjedana. Mandarić kaže kako će 52. Vezovi trajati kraće – 18 dana, od 21. lipnja do 8. srpnja.

Na sjednici Gradskog vijeća usvojen je program 52. Đakovačkih vezova. U skladu s najavama, bit će skraćen i pročišćen od stvari za koje OO smotre smatra da nemaju previše veze s izvornošću, kulturom, tradicijom, folklorom i svim onim što Vezovi izvorno jesu, pa neće više trajati pet tjedana nego 18 dana – kaže Mandarić.

Šator će ostati i dalje, no ne u dosadašnjem broju dana. Program u njemu bit će nešto kraći, no primjedba, pa i moja, bila je da ne bude sve, gro toga, u šatoru, da se ne svodi sve na svojevrsni “pivski festival”, da se ne svodi sve na točionik piva – pojašnjava Mandarić i najavljuje još jednu veliku novinu u 52. Vezovima – smotra će od ove godine imati zemlju partnera.

Tendencija je da svake godine Vezovi imaju drugu zemlju partnera. A kako je objavila Turistička zajednica Grada Đakova, 52. Vezovi svečano će biti otvoreni 6. srpnja u 20 sati ispred katedrale – piše između ostalog Glas Slavonije.