VIŠE OD ČETVRTINE MLADIH SLAVONACA MISLI DA IMA VIŠAK KILOGRAMA, A U ŠKOLI JEDU SENDVIČE I PECIVA

Objavljeno: 08. 07. 2015.


PODIJELI:

MLADISLAVONCI

Rezultati istraživanja projekta Vrtim Zdravi Film pokazali da samo 36 % sedmaša ima preporučenih pet obroka dnevno.

Zagreb, 8. srpnja 2015. – Istraživanje u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film u kojem je sudjelovalo 430 učenika sedmih razreda iz Slavonije pokazalo je zabrinjavajuće rezultate po pitanju prehrane. U istraživanju su sudjelovali učenici iz Osijeka, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Virovitice, Požege i Valpova od kojih njih čak 26,51 % smatra da ima višak kilograma i da bi trebalo smršaviti, dok istovremeno čak 43,95 % u školi jede sendviče i peciva. Dodatno, samo 36 % Slavonaca ima preporučenih 5 obroka dnevno, dok je njih svega 11,16 % odgovorilo točno na pitanje o izvorima energije u hrani.

mladislavonci2Rezultati istraživanja provedenog u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film upućuju na nužnost projekata koji se bave edukacijom o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe, a kojima je cilj prevencija pretilosti mladih.

„Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije Hrvatska se ne nalazi u kategoriji najugroženijih zemalja po pitanju pretilosti, no istraživanja pokazuju kako se u posljednjih nekoliko godina prosječni indeks tjelesne mase (BMI) u Hrvatskoj povećao. Najveći porast indeksa tjelesne mase primijećen je u skupinama mladih ljudi koji većinu vremena provode sjedeći te ne vode brigu o svojoj prehrani. Osim toga, djeca s prekomjernom tjelesnom težinom će u oko 80 % slučajeva postati pretili odrasli. Debljina je čimbenik koji je odgovoran za pojavu mnogih bolesti, poput dijabetesa, stoga je važno preventivne programe posebno usmjeriti na djecu“, izjavila je dr. sc. Dijana Majer, dr. med. iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a koji je proveo anketu među sudionicima projekta. 

U projektu Vrtim Zdravi Film, kojeg zajedno provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé, ove je školske godine sudjelovalo 3.300 učenika iz 63 osnovne škole diljem Hrvatske. Učenici su na razini Hrvatske unaprijedili svoje znanje o pravilnoj prehrani za ukupno 14,31 %.

Edukativne materijale pripremili su stručnjaci iz tima doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć profesorice kineziologije Ines Jerčinović i profesora biologije Željka Krstanca, dok su edukaciju učenika provodili nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture.

Važnost projekta prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje, proslavljeni sportaši Gordan Kožulj, Nika Fleiss i Matej Mamić te mlade nade hrvatskog nogometa Luka Capan i Ivan Fiolić, koji su projektu dali svoju podršku u ovoj sezoni.