Za plaćanje štete nastale u prometu lovačka društva nalaze se korak do blokade i likvidacije

Objavljeno: 22. 04. 2018.


PODIJELI:

Na Sajamskom prostoru Pampas u Osijeku u tijeku je održavanje Sajma lova, ribolova i turizma, popularnog SALORI-a koji je otvoren u petak 20. travna i traje do poslijepodnevnih sati nedjelje 22. travnja. Uz sajam lova i ribolova posjetitelji mogu vidjeti i 22. Sajam automobila –MOTOMOBIL.

Ispred Hrvatskog lovačkog saveza okupljenima se obratio predsjednik Đuro Dečak koji je, čestitao na organizaciji i održanju tradicije sajma lova i ribolova u Osijeku uz zahvalu izlagačima na prepoznatoj vrijednosti i odazivu na sajam. Predsjednik Dečak zatim se osvrnuo na trenutnu situaciju u lovstvu i iskazao zabrinutost za lovačke udruge koje se zbog presuda na njihovu štetu vezanu uz nalet vozila na divljač nalaze na korak do zatvaranja. Predsjednik Dečak upoznao je sve s nastojanjem da se ovaj problem riješi putem osiguranja u kojem sudjeluje Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo mora, prometa i veza te Hrvatski lovački savez, a čiji završni potpis kojem prethodi odobrenje nadležnih institucija se s nestrpljenjem iščekuje.

Ministarstvo poljoprivrede izradilo je nacrt prijedloga zakona koji treba pomoći održivosti lovstva. Uz sadašnje zakonsko rješenje ne možemo sačuvati održivost lovstva. Ako kao posljedicu pravomoćnih sudskih presuda, za štetu koja je nastala u prometu, u pravilu imamo sudsku praksu da se lovačka društva proglašavaju krivima i na temelju presuda odlaze u blokadu i likvidaciju, time ugrožavamo razvoj lovstva kao gospodarske djelatnosti i razvoj naših županija. Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo mora, prometa i veza s Hrvatskim lovačkim savezom pokrenuli su aktivnost da se osiguraju financijska sredstva, kako bi premijama i policama osiguranja uspjeli sačuvati naše udruge i održivost lovstva, ali i pravosudni sustav koji je opterećen nepotrebnim sudskim postupcima utvrđivanja odgovornosti za štete na prometnicama, a isto tako i vlasnike automobila da osiguranjem mogu nadoknaditi štetu koju su pretrpjeli pri naletu na divljač – rekao je Dr. sc. Željko Kraljičak, Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede izaslanik predsjednika Vlade RH – prenosi između ostalog Hrvatski lovački savez. (foto: Hrvatski lovački savez)