Za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Đakovo 267 milijuna kuna

Objavljeno: 01. 12. 2017.


PODIJELI:
Gotovo milijardu kuna vrijednih projekata za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, a kada se uzme ukupni iznos projekata koji će biti potpisani za slavonske županije dolazimo do iznosa od gotovo dvije milijarde kuna. To je čvrsta i snažna poruka Vlade cijeloj Slavoniji i svim ljudima koji ovdje žive – rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na otvaranju sjednice Vlade, koja je održana danas (1. prosinca 2017. godine) u Osijeku, četvrte sjednice aktualne Vlade održane izvan sjedišta. 

Kao župan sa svojim timom osluškujem potrebe naših načelnika i gradonačelnika i zajedničkim ih snagama pretvaramo u konkretne mjere i projekte s kojima ćemo strateški ojačati gospodarske grane koje nose najveće potencijale, a to je malo i srednje gospodarstvo, obrti i OPG-ovi te razvoj i osnaživanje kontinentalnog turizma – rekao je župan. 
Potom je naveo najvažnije aktualne županijske projekte; projekt besplatnih obroka za sve učenike osnovnih škola vrijedan 17 milijuna kuna, zatim izgradnju regionalnog distributivnog centra za voće i povrće, 1. Gimnazije… – Egzodus mladih ljudi možemo zaustaviti jedno predanim i kontinuiranim radom, a današnja sjednica Vlade je veliki korak ka tome cilju – poručio je župan Anušić. 

U redovnom dijelu sjednice također su bile točke koje su se dijelom odnosile na Slavoniju i Baranju, na primjer zakonske izmjene o prometu drva i proizvoda od drva i izmjene Zakona o regionalnom razvoju. Nakon sjednice potpisano je čak 19 ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 2.026.855.957,79 kuna, a sastoji se od bespovratnih sredstava Europske unije, nacionalnog i fondovskog sufinanciranja te sufinanciranja samih korisnika. Tako se za modernizaciju tramvajske infrastrukture i nabavu autobusa izdvaja 232 milijuna kuna, Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće 271 milijun kuna, Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Đakovo 267 milijuna kuna, uređenje desne obale Drave u Osijeku 45 milijuna kuna, proizvodnju papirne ambalaže u Osijeku 30 milijuna kuna… Potpisano je i 40 ugovora iz programa zapošljavanja žena “Poželi” navodi se između ostalog iz Osječko-baranjske županije