ZAJEDNICA ŽUPANIJA: RAZVOJ ĆE SE POSTIĆI DECENTRALIZACIJOM – OD 100 KUNA, 90 KN ODLAZI NA CENTRALNU DRŽAVNU UPRAVU, A SAMO 10 KUNA VRAĆA SE LOKALNOJ ZAJEDNICI

Objavljeno: 29. 03. 2016.


PODIJELI:

HZŽ

„Nitko ne govori da reforma javne uprave zahtjeva mnogo financijskih sredstava i da se prvi značajniji rezultati mnogu očekivati pet do sedam godina od provedbe.”

“Teritorijalni preustroj koji je sam sebi svrha neće donijeti razvoj. Razvoj ćemo postići funkcionalnom i fiskalnom decentralizacijom“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk, te iznio primjer kako od 100 kuna koje građani izdvoje, 90 kuna odlazi na centralnu državnu upravu, a samo se 10 kuna vraća u lokalnu zajednicu.

„Kako ćemo jačati lokalnu zajednicu u ovakvoj situaciji? To je puno veći problem od teritorijalnog preustroja. Županije mogu preuzeti poslove ureda državne uprave, ali i puno više ostalih nadležnosti. Od posla nikada nismo bježali“, kazao je Pauk na skupu “Poslovni uzlet” koji je organizirao Polsovni dnevnik u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom i Gradom Šibenikom, prenosi Lokalna Hrvatska.

.