ZAŠTO GRAD ĐAKOVO NE OBILJEŽAVA NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA?

Objavljeno: 22. 09. 2014.


PODIJELI:

nasilje nad ženama

U spomen na 22. rujna 1999. godine i stravičnog ubojsta tri žene tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom sudu u Zagrebu, Hrvatska danas obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama nije samo ženski problem već društveni problem koji seže puno dalje od same žrtve  i počinitelja te njihove obitelji, on seže prema društvu i zajednici u cjelini.  Prema nekim pokazateljima žrtvi obiteljskog nasilja treba sedam godina od početka nasilja do prve prijave obiteljskog nasilnika. Razlozi su višestruki: sram, predrasude, strah, nedostatak povjerenja u sustav, nedostatak podrške u bližoj okolini, ekonomska ovisnost… Nasilje nad ženama najčešće se događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti najsigurnije okruženje.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u posljednjih šest godina Republika Hrvatska bilježi trend smanjenja kaznenih djela ubojstva žena u obitelji (2008. – 24 ubijene žene; 2009. – 23 ubijene žene; 2010. – 18 ubijenih žena; 2011. – 12 ubijenih žena; 2012. – 12 ubijenih žena; 2013. – 11 ubijenih žena te u prvom polugodištu 2014. – 3 ubijene žene). Taj podatak nažalost ne upućuje na uzroke tome padu, ali upozorava na to da još uvijek postoje opravdani  razlozi za sumnju u stvarno obiteljsko nasilje koja se još i danas smatra „privatnom stvari“.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ne odnosi se samo na obiteljsko nasilje, taj se dan odnosi na borbu nasilja nad ženama u svim oblicima, a glavni je cilj potaknuti društvo i institucije na akciju i međusobnu suradnju. Potrebno je ukloniti sve oblike nasilja nad ženama te unaprijediti položaj i zaštitu prava žena žrtava svih oblika nasilja, uz jasnu i nedvosmislenu javnu osudu nasilničkog ponašanja.

Članice Socijaldemokratskog foruma žena ostaju dosljedne u borbi za razvoj boljeg, sigurnijeg i ravnopravnijeg društva u kojem će se poštivati temeljna ljudska prava, slobode i dostojanstvo svakog pojedinca i pojedinke. Posebno nam je žao što je današnji dan zaboravio gradski Odbor za ravnopravnost spolova koji je zadnjih godina bio iznimno aktivan kada je u pitanju bila borba protiv nasilja nad ženama. Apeliramo na njih da ne zaborave koliko je ovo važan problem čitavog našeg društva, a ne samo osoba koje su direktno izložene obiteljskom nasilju  i pozivamo ih da zajedno naučimo prepoznati nasilje, ohrabrimo se prijaviti ga te natjeramo institucije da odrade svoj posao.

Promovirajmo toleranciju kao temelj zdravog društva i budimo podrška jedna drugoj u trenucima kada se čini da nitko drugi nije uz nas.

SDFŽ SDP-a Đakovo