ZEMLJIŠTE PREDVIĐENO ZA OPG-ove PREKO JAVNIH POZIVA DOBIVALI VELIKI SUSTAVI – BRLOŠIĆ: OČEKUJEMO OČITOVANJE NOVOG MINISTRA

Objavljeno: 23. 01. 2016.


PODIJELI:

sukob oko zemlje - vođinci (2)

Kao Hrvatska poljoprivredna komora imamo prigovor na ruralni razvoj. Naše velike tvrtke su preko svojih povezanih društava povlačile maksimalan iznos od pet milijuna eura nekoliko puta.

Smatramo da to nije dobro. Nismo protiv toga da veći sustavi povuku i tih pet milijuna eura. Međutim, na taj način neće ostati sredstava za obiteljska poljoprivredna gospodarstava. Očekujemo od novog ministra da se brzo očituje o mjeri IV. ruralnog razvoja i o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, koji u posljednje četiri godine nije dobro funkcionirao, pogotovo popsljednju godinu, jer su zemljište koje je predviđeno za obiteljska gospodarstva preko javnih poziva dobivali veliki sustavi. Zemljište koje je prema programima općina i gradova namijenjeno poljoprivrednim gospodarstvima preko natječaja mora im biti i dodijeljeno. Inzistirat ćemo da temelj razvoja poljoprivrede u Hrvatskoj budu obiteljska gospodarstva – kazao je jučer u Novoj Gradiški Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, na 18. edukativno-izložbenoj i prodajnoj manifestaciji Poljoprivredno-poduzetničke ideje, koju organizira Brodsko-posavska županija s Gradom i suradnicima – prenosi između ostalog Glas Slavonije.

 

.