ŽUPAN VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ POZVAO GRADONAČELNIKE I NAČELNIKE DA PODNESU IZVJEŠĆE O STANJU ŠTETA

Objavljeno: 27. 07. 2015.


PODIJELI:

šišljagić

Priopćenje za javnost u kojem župan dr.sc. Vladimir Šišljagić poziva gradonačelnike i načelnike da podnesu Izvješće o stanju šteta na kukuruzu, soji, šećernoj repi, povrtnim i voćarskim kulturama na području Osječko-baranjske županije donosimo u cijelosti:

Župan dr. sc. Vladimir Šišljagić dana 27. srpnja 2015. godine uputio je dopis gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalne samouprave u našoj Županiji da gradska i općinska povjerenstva procjene štete na svom području i podnesu Izvješće o stanju šteta na kukuruzu, soji, šećernoj repi, povrtnim i voćarskim kulturama na području Osječko-baranjske županije kako bi se utvrdili preduvjeti za proglašenje elementarne nepogode.

Naime, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, izrazito visokih temperatura koje su zabilježene unazad nekoliko tjedana na području cijele Osječko-baranjske županije, kukuruz, soja i štećerna repa, te povrtne i voćarske kulture pretrpjele su znatna oštećenja. Slijedom navedenog, a sukladno zahtjevu župana Šišljagića, Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda razmotrit će pristigla izvješća i utvrditi preduvjete za proglašenje elementarne nepogode na navedenim kulturama zbog izrazito visokih temperatura povezanih sa nedostatkom vlage u tlu koja će se odraziti na visinu prinosa, a time prouzročiti daljnje probleme poljoprivrednim proizvođačima na području Osječko-baranjske županije.

Prve procjene očekuju se nakon 29. srpnja 2015. godine do kada se moraju dostaviti izvješća o nastalim štetama. /obz.hr/