Županija staje na kraj mnopolističkim autobusnim prijevoznicima

Objavljeno: 14. 02. 2018.


PODIJELI:
Požeško-slavonska županija, na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem, intenzivno radi i sve poduzima kako bi se u punu funkciju stavio željeznički promet koji bi bio prilagođen s voznim redom ne samo učenicima srednjih škola već i studentima koji putuju na školovanje izvan županije.

Dogovorili smo da se prilagodi vozni red vlaka od Čaglina preko Pleternice do Požege tako da učenici i studenti, ali i ostali građani mogu stići u škole i na veleučilište, te obaviti poslove u Požegi. Uvest će se nekoliko lokalnih linija tijekom dana. Željeli smo omogućiti upravo učenicima i studentima, ali i pomoći njihovim roditeljima, da se mogu školovati. Kako predstoji i uređenje pruge do Našica i uskoro uspostava putničkog prijevoza prema Osijeku, ugovorit ćemo i subvencionirati i svim učenicima i studentima prijevozne karte i do Osijeka. HŽ je najavio velika ulaganja u Slavoniji, čime se vraća ona višegodišnja zapostavljenost, te nam slijedi bolja prometna povezanost – istakao je župan Alojz Tomašević.

Svakako će učenicima i studentima biti prihvatljiviji prijevoz vlakom koji će biti udobniji i besplatan, a tako će izbjeći gotovo monopolistički način ponašanja autobusnih prijevoznika koji sada ucjenjuju lokalne zajednice ukidanjem autobusnih linija koje se nisu u potpunosti pokazale rentabilnima, unatoč ugovorima kojima su preuzeli obvezu prijevoza. To je doživio Osijek kada su u jednom danu ukinute 72 autobusne linije kao nerentabilne – piše između ostalog Požega.eu.